Lezzetli Mekanlar Dergisi 1. Sayısındayız

Katkı maddesi endişesi vatandaşı ev işi üretim yapan işyerlerine yöneltti. Gıda maddelerinin işlenmesi, taşınması ve depolanması gibi işlemler sırasında bozulmadan, besin değerinden mümkün olduğu kadar az kayıpla tüketiciye ulaştırılması için çeşitli koruyucu tedbirler alınıyor. İşte bu önlemlerden birisi, gıdalara belirli maddelerin ilavesiyle oluyor. Günümüzde kullanılan bu gıda katkı maddelerinin sayısının 120 civarında olduğu bilinmektedir. Bu katkı maddeleri ise artık Türkiye’de insanlar tarafından sorgulanmaya başladı. Kayseri’de günlük unlu mamulleri üretimi yapan Sevgi Bacı Ev Baklava, Börek ve Yufka Üretim Mağazası Satış Müdürü Ömer Hayarali, son zamanlarda müşterilerinin çok ciddi oranda arttığını dile getirdi. Hayarali, müşteri artışı ile ilgili yaptıkları sorgulamada, insanların artık katkı maddesi içeren yiyeceklerden uzak durmak, günlük üretilerek satışa sunulan işyerlerinden alış veriş yapmayı tercih ettiklerine dair söylemlerle karşılaştıklarını anlattı. Mağaza Satış Müdürü Ömer Hayarali, “Özellikle baklavada kullanılan yağ, hamur ve humara katılan katkı maddesi, baklava için tatlandırıcılardan hazırlanan şerbet artık insanlarımız tarafından biliniyor. Zararları fark edildi. Artan bilinçli tüketici bizim işleri artırdı. İnsanlarımız bizden en çok baklava, kete, yufka, börek, erişte, gözleme, etli mantı, katmer ve kuru pasta çeşitlerinden alıyor” dedi. Ömer Hayarali, kız kardeşi ile yıllar önce kurdukları işletmenin son bir iki yıl içinde ciddi oranda müşterilerinin arttığına işaret etti. Hayarali, katkı maddesi kullanmadan ürettikleri birçok unlu mamulleri olduğunu ve günlük satış kadar üretim yapılmasından dolayı da vatandaşların büyük ilgisiyle karşılaştıklarını anlattı.